Scandalul „dizidentilor din Partidul Democrat s-a incheiat ieri previzibil, prin decizia unanima a Colegiului Director al partidului de a le retrage deputatilor Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru sprijinul politic.
In plus, conducerea PD a recomandat filialelor din care acestia fac parte, sector 1 (Gusa si Pavelescu) si Mures (Sandru) excluderea acestora din partid. Retragerea sprijinului politic, a explicat presedintele Emil Boc, este similara cu faptul ca, incepand din momentul adoptarii masurii, cei trei nu mai au dreptul de a vorbi in numele partidului. De altfel, acesta a fost si principalul motiv invocat in excluderea membrilor Initiativei 2003 din partid, si anume faptul ca prin declaratiile facute in presa in ultimul timp au incalcat disciplina de partid si spiritul de echipa care „caracterizeaza PD-ul”, inducand opiniei publice ideea ca „agenda grupului Gusa este adevarata agenda a Partidului Democrat”.
Pentru a contrazice parca acuzatiile lui Gusa, Pavelescu si Sandru, care se plangeau de conflictul dintre generatii din interiorul partidului, cererea de retragere a sprijinului politic a apartinut organizatiilor de tineret si de studenti ale PD.
Vicepresedintele democrat Liviu Negoita a declarat ca ar fi facut cu draga inima el insusi aceasta propunere, insa i-au luat-o inainte colegii mai tineri.
Roberta Anastase demisioneaza din Initiativa 2003
Scandalul a inceput din momentul in care Biroul Permanent al PD a refuzat, din motive statutare,
sa-l valideze pe Gusa ca lider de grup la Camera si dupa aparitia in presa a unei scrisori, semnata de 17 oficiali PD, prin care acestia
i-ar fi cerut fostului secretar general al PSD sa candideze la presedintia PD.
Semnatarii scrisorii, cu exceptia initiatorului, Lavinia Sandru, si a lui Aurelian Pavelescu, au precizat ca au fost indusi in eroare,