Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor crede ca populatia si firmele vor continua sa plaseze bani in depozite bancare, deoarece cresterea proportionala a fiscalitatii pe castiguri nu lasa solutii mai ieftine pentru investitii
Urcarea brusca a impozitului pe dobanzi de la 1% la 10% nu va provoca un exod al plasamentelor din banci pentru ca aceasta masura a Guvernului este insotita de altele similare pentru celelalte surse de castiguri, ne-a declarat, ieri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Chiar daca nu va indeparta deponentii de banci, cresterea impozitului pe dobanzi va provoca, in mod sigur, neplaceri investitorilor, pentru ca ei s-au bazat pe un anumit castig, iar acum socotelile le sunt date peste cap.
"Cresterea impozitelor atat pe dobanzi, cat si pe castigurile de la bursa sau din tranzactiile imobiliare nu da sanse investitorilor sa-si schimbe modul in care isi plaseaza banii. Din aceasta cauza, este foarte putin probabil ca bancile sa inregistreze o scadere a volumului de depozite", ne-a declarat Ghetea.
Majorare graduala - sa impaci si bugetul, si investitorii
Presedintele ARB crede ca urcarea brusca a impozitului de la 1% la 10%, la 1 aprilie, ar fi o masura gresita si ca singura solutie pentru a impaca si bugetul de stat, si investitorii ar fi o majorare graduala.
"Un orizont de majorare graduala pana la 1 septembrie ar fi o solutie. De exemplu, la 1 aprilie s-ar putea face o crestere la 3%, prin iulie la 5%, urmand ca la 1 septembrie sa se ajunga la 10%. Astfel s-ar da sansa investitorilor sa-si ia banii planificati.
Totodata, toata lumea ar sti ca de la 1 septembrie iti faci calculele cu un impozit de 10%." Guvernul a propus, iar FMI a fost de acord, ca impozitul pe dobanzi sa creasca de 10 ori la 1 aprilie. Chiar daca in campania electorala actualul Guvern a