Vesnica problema a micilor intreprinzatori, accesul la finantare, nu isi gaseste rezolvarea foarte usor. Alternativele pe care le au la dispozitie sunt putine. Cei care au cel putin cateva luni de activitate pot apela totusi la institutiile de microfinantare. Bancile nu "se joaca", de regula, cu credite de cateva mii de euro.
In plus, acestea solicita planuri de afaceri si garantii care taie cheful de finantare al majoritatii microintreprinzatorilor. Pentru acestia, precum si pentru persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale, exista institutiile de microfinantare. Acestea sunt organizatii nonguvernamentale sau SRL, pe cale de a fi reglementate printr-o lege care se afla "pe teava" la Parlament.
Din categoria celor clasice, bancile, numai una se adreseaza in mod specific micilor intreprinzatori: ProCredit Bank. "ProCredit Bank finanteaza orice tip de proiect de investitii in toate sectoarele de activitate economica incepand de la comert, productie, servicii pana la proiectele din agricultura", spune Razvan Filcescu, directorul departamentului de credite.
Pana acum, 90% din totalul creditelor acordate de catre ProCredit Bank (fosta Miro Bank) reprezinta microcreditele, iar ca volum, acestea reprezinta peste 55% din totalul portofoliului in derulare. "Valoarea medie a unui credit acordat este in prezent de aproximativ 4.200 euro", mai spune Filcescu.
Organizatiile de microfinantare precum CHF se adreseaza aproximativ aceluiasi segment-tinta: micii intreprinzatori. Chiar si valoarea imprumuturilor acordate este asemanatoare, avand media de cateva mii de euro. CHF se limiteaza insa la 20.000 de euro, pe cand ProCredit Bank nu are limita superioara la unul dintre produsele oferite, Creditul pentru investitii.
Specificul CHF s-ar putea defini prin dobanda redusa si orientarea catre zonele rurale. Aceast