A miscat Consiliul Concurentei! Stati, nu va speriati, ca nu s-a luat de vreun mare mahar. N-a reactionat la ajutoarele de stat pentru siderurgie, industria de-atatea ori salvata, reanimata, bagata si scoasa iarasi din galeata. Nu, ditamai Consiliului i-a casunat pe dintari – mai bine zis pe structurile in care s-au organizat acesti "daunatori" ai competitiei economice.
Asadar, Consiliul Concurentei a cerut sa fie eliminate restrictiile impuse de Colegiul Medicilor Dentisti pentru instalarea cabinetelor dentare in functie de necesarul de stomatologi dintr-o anumita zona.
Acolo, in mic, unde indrazneste sa actioneze, organismul de monitorizare a concurentei are mare dreptate. Manualele de economie explica limpede ca aparitia cartelurilor poate fi prevenita numai prin accesul pe piata al unor noi actori, care sa inlocuiasca standardizarea stricta cu oferte diversificate din punct de vedere al preturilor, al calitatii si al conditiilor de livrare.
In spiritul acelorasi principii, Consiliul Concurentei a dat peste nas, anul trecut, Ordinului Arhitectilor, care impunea un nivel minim al onorariului pentru membrii acestei bresle.
In acest ritm, Consiliul va ajunge in anii urmatori si la mestesugari, la taximetristi, la contabilii autorizati si, cine stie, pe termen mediu, chiar la notari si la avocati.
Asociatiile, camerele, comitetele si comitiile fiecarei profesiuni tind sa-si aroge exclusivitatea atestatelor, sa dicteze tarifele minimale, intr-un cuvant sa restranga numeric breasla, ca sa obtina usor beneficii mari, fie ele din onorarii, din comisioane sau din alte forme mascate de monopol.
Cuvantul "breasla" nu este folosit intamplator in acest context. El se potriveste perfect unei economii care are mai multe trasaturi specifice feudalismului tarziu, decat capitalismului. Greii afacerilor din Roman