"Relaxarea fiscala" de care vorbea noul Guvern continua sa se transforme in cresteri de taxe si impozite, impovarand agentii economici si cetatenii tot mai mult. Ultima gaselnita pentru astuparea gaurilor din buget, create in urma negocierilor defectuoase si contradictorii cu organismele internationale, este cresterea impozitului pe tranzactiile imobiliare, de la 10 la suta la 16 la suta, incepand cu 1 aprilie 2005. In timp ce o parte a actorilor pietei imobiliare este rezervata sau chiar vede cu ochi buni masura legislativa, o alta contesta vehement aplicarea acesteia si afirma ca va conduce la prabusirea intregii piete.
Impozitarea tranzactiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice si majorarea impozitului aferent transferurilor realizate de firme ar avea ca efect scaderea temporara a preturilor proprietatilor si descurajarea operatiunilor speculative, afirma analistii pietei.
"Ca o prima reactie, proprietarii persoane fizice vor dori sa vanda inainte de impozitare, ceea ce va determina, pe fondul cresterii ofertei, scaderea preturilor. Ulterior, vanzatorii se vor impaca cu gandul impozitarii de 10 la suta si piata va reveni. La fel se va intampla si in cazul persoanelor juridice", a declarat Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobliare Regatta.
El a precizat ca investitiile in sectorul imobiliar vor ramane atractive, pentru ca vor aduce profituri, si ca impozitarea tranzactiilor imobiliare este o practica fireasca pentru piata Uniunii Europene.
Analistul imobiliar Radu Zilisteanu atrage atentia asupra modului in care vor fi elaborate normele de aplicare a impozitarii.
"Problema cea mai mare va fi metodologia de calcul a sumelor care vor fi supuse impozitarii. In cazul unui apartament cumparat in urma cu cativa ani, la un pret de cateva sute de mii de lei, si vandut astazi pentru 50.000 de euro, va fi greu de facut act