Pentru prima oara in cei peste 26 de ani de Pontificat, Papa Ioan Paul al II-lea nu a putut oficia ieri slujba solemna pentru Miercurea Cenusii, zi marcind intrarea in Postul Pastelui pentru toti crestinii catolici.
Aceasta absenta se produce in contextul intensificarii dezbaterilor privind capacitatea sa de a mai conduce efectiv Biserica, avind in vedere gravele sale probleme de sanatate.
Papa Ioan Paul al II-lea se afla de mai bine de o saptamina in spitalul Gemelli din Roma, unde a fost internat pentru tulburari respiratorii, iar starea precara a sanatatii sale i-a determinat pina si pe responsabilii Vaticanului sa abordeze deschis un subiect pina acum tabu, si anume posibilitatea ca Papa sa demisioneze.
Slujba de la Vatican a fost oficiata ieri de cardinalul american James Stafford, in timp ce in salonul de la spitalul Gemelli, secretatul personal al Papei, monseniorul Stanislaw Dziwisz, a insemnat cu cenusa fruntea Suveranului Pontif, gest simbolic menit a reaminti ca omul nu este decit tarina si se va intoarce in tarina.
Noile probleme de sanatate si starea sa generala de slabiciune i-au facut pe unii comentatori sa afirme ca lungul pontificat al lui Ioan Paul al II-lea a intrat intr-o noua etapa, ultima, pe care au numit-o “apusul”.
In ceea ce priveste dezbaterile privind o eventuala retragere a Papei, par sa se contureze doua tabere, pe de o parte cei care afirma ca acest lucru este posibil si chiar necesar si, pe de alta parte, cei care sustin ca maladia Parkinson, de care sufera de mai multi ani, nu ii afecteaza functiile cognitive si deci isi poate continua misiunea.
Daca nu mai poate, sa se retraga
Cel care a indraznit sa incalce tabu-ul a fost numarul doi al Vaticanului, cardinalul Angelo Sodano, care a afirmat ca o demisie este posibila, insa trebuie lasata la latitudinea