Vremea investitorilor chinezi de duzina este pe cale sa apuna. Marile corporatii din statul asiatic cu cea mai impetuoasa expansiune economica incep sa-si croiasca drumul spre Romania. Cand a venit in Romania, in vara anului trecut, presedintele chinez Hu Jintao si-a inceput discursul in fata parlamentarilor damboviteni cu un poem clasic chinezesc.
Ideea exprimata prin versuri era ca, in ciuda distantei geografice considerabile, relatiile bilaterale infloresc. Insa Hu Jintao stia inca dinainte de a se sui in avionul care l-a adus la Bucuresti ca scopul vizitei nu este acela de a schimba politeturi diplomatice. Declaratiile sale, documentate minutios cu cifre precise, au avut o puternica incarcatura economica.
Pe acest teren al discutiilor, Hu Jintao se simte puternic, pentru ca are toti asii in mana. De ani buni, China nu conteneste sa uluiasca o lume intreaga. In 2004, a inregistrat o crestere economica de 9,5%, cea mai ampla din ultimii sapte ani.
Multinationalele din industrii precum cea auto sau IT nici nu-si mai concep planurile de dezvoltare fara sa ia in calcul o investitie in imensul stat asiatic, devenit un veritabil aspirator de marfuri si servicii. Acum, cand China raceste, intreaga piata mondiala stranuta.
Comertul exterior si investitiile sunt teme de mare importanta pentru Beijing, care vede Romania, si, in general, Europa Centrala si de Est, ca o punte de legatura cu vestul continentului. Iar Romania a dovedit ca poate fi o piata buna pentru marfurile "made in China".
In 2004, valoarea importurilor din aceasta tara a crescut la 1,2 miliarde de dolari, de trei ori mai mare decat se inregistra cu numai doi ani in urma. O data cu apropierea momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana oamenii de afaceri chinezi dau semnale ca interesul lor este mai ridicat ca niciodata.
De exemplu