Trecerea la leul greu va insemna, pentru persoanele fizice, doar plata cumparaturilor cu alte bancnote si monede si obisnuinta cu acestea. Pentru comercianti, supermarketuri, banci si contabili insa, va fi un proces dificil si mai ales scump.
Trecerea la leul greu va insemna, pentru persoanele fizice, doar plata cumparaturilor cu alte bancnote si monede si obisnuinta cu acestea. Pentru comercianti, supermarketuri, banci si contabili insa, va fi un proces dificil si mai ales scump. Acestia vor trebui sa-si adapteze bancomatele, modul de lucru, programele informatice si casele de marcat. O banca mare va plati acest proces cu peste un milion de euro, estimeaza specialistii. Pentru schimbarea contabilitatii in RON (leul nou), firmele de software pregatesc produse adaptate sau le imbunatatesc pe cele existente.
?Pentru o banca mare, procesul de trecere la leul greu va insemna un efort de 1,5-2 milioane de euro?, a declarat Bogdan Baltazar, membru in Consiliul de Administratie al BRD, prezent ieri la seminarul ?Leul greu - implicatii economice si in informatica de gestiune?, organizat de Ciel Romania. Baltazar a exemplificat ca doar adaptarea unui singur bancomat care sa elibereze bani noi va costa aproape 1.000 de euro. El a spus ca retelele bancare nu vor putea sa elibereze bani in leul greu decit la unele bancomate si doar in marile orase. ?In orasele mai mici, in comune, va mai dura un an pina cind acestea vor fi alimentate cu RON?, preconizeaza Baltazar.
Contabilitatea in micile si marile companii este una dintre cele mai spinoase probleme ale aplicabilitatii trecerii la leul greu, a afirmat si Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Firmele specializate in produse software de profil sint insa pregatite pentru un an greu. ?Principala prioritate a Ciel Romania este acum adaptarea aplicatiilor sale de contabilitate, ge