In statele dezvoltate, ajutorul oferit de stat celor care economisesc pentru a finanta constructia unei case scade sau tinde sa dispara. In Romania, bonusul de la buget are inca multi ani de viata. Suficient pentru a ispiti concurenta. Numele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a fost pana acum sinonim cu intreaga piata de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Infiintata in iunie 2004, aceasta a fost prima si, pana acum, singura care a oferit clientilor posibilitatea de a accesa prima oferita de stat pe durata economisirii. Ajutorul este egal cu 30% din depunerile anuale, dar nu poate depasi un salariu lunar mediu brut pe economie. In prezent, prima maxima este de 8,1 milioane de lei.
De anul acesta, clientii interesati de sistem ar putea avea de ales intre mai multe banci. Surse autorizate ne-au declarat ca Grupul HVB a depus deja la Banca Nationala documentele preliminare pentru infiintarea unei astfel de institutii. Contactat telefionic, presedintele HVB Romania, Dan Pascariu, nu a comentat informatia.
Potrivit acelorasi surse, detalii despre noua banca vor fi oferite cel mai devreme in luna aprilie, cand se asteapta un prim raspuns de la BNR. O alta institutie interesata de intrarea pe piata romaneasca de profil este banca germana LBS Bayerische Landesbausparkasse.
Aceasta ajunsese la o intelegere, inca din august 2003, pentru infiintarea unei banci mixte impreuna cu Casa de Economii si Consemnatiuni. Contractul a fost suspendat insa, CEC urmand sa ia o decizie abia dupa stabilirea strategiei de privatizare realizate de stat impreuna cu JP Morgan. LBS nu a renuntat definitiv la piata romaneasca, incepand negocieri noi cu Banca Tiriac.
Chiar daca a abandonat planurile initiale, nici CEC nu este exclusa din randul potentialilor competitori. Unul dintre investitorii ce vor par