Pentru ca Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj sa poata verifica daca toate firmele din Cluj aplica masurile speciale impuse de temperaturile scazute inregistrate in ultimul timp, ar fi nevoie ca iarna sa mai dureze, in aceeasi maniera, cel putin trei luni de acum inainte.
Patronii stiu si ei acest lucru, asa ca nu se deranjeaza sa le ofere angajatilor lor conditiile minime de munca impuse de lege.
Legea cere ca in cazul in care, iarna, temperaturile se apropie constant de minus 20 grade Celsius, angajatii care nu muncesc in interiorul unui spatiu inchis si incalzit sa primeasca in timpul celor 8 ore de munca o jumatate de litru de ceai sau cafea calda, indulcita, sa aiba parte de pauze mai dese care sa le permita reglarea temperaturii corpului.
Deasemenea, numarul orelor de munca trebuie sa fie redus si sa li se ofere echipament de protectie - mai exact, haine groase.
Din clasificarea si statisticile Camerei de Comert si Industrie Cluj, reiese ca aproximativ 35% dintre firmele clujene au si sectoare in care angajatii isi desfasoara activitatea in hale mari, greu de incalzit, sau chiar in aer liber.
ITM are doar 15 inspectori specializati in sanatatea muncii, care ies pe teren si efectueaza controale de specialitate.
Legea frigului
Ieri dimineata, in pietele din Cluj, in sectorul de imbracaminte-incaltaminte, sau la micile tarabe care comercializeaza citrice si alimente ambalate, cei mai multi dintre vanzatori s-au aratat surprinsi sa afle de tratamentul pe care ar fi trebuit sa il primeasca de la patronii lor. "Ce lege? La noi e legea frigului! Am degerat si ieri, si alaltaieri.
Cafeaua sau ceaiul mi le cumpar singura, de la chioscul de vizavi, iar hainele le pun pe mine de-ac