Introducerea sistemului de vot uninominal ramane de actualitate. PSD va depune la Parlament o initiativa legislativa, potrivit careia, alegerea reprezentantilor Camerei Deputatilor si a Senatului sa se faca in urma scrutinului uninominal. Social-democratii sustin ca introducerea unui astfel de sistem va duce la reformarea clasei politice.
Insa mentinerea de catre actuala putere a sistemului electoral proportional a avut un efect de bumerang. PSD a pierdut practic puterea din cauza influentei partidelor mici, care au inclinat balanta in favoarea adversarilor sai politici. Aceleasi partide, care in cazul unui sistem uninominal ar risca sa ramana fara reprezentare parlamentara.
Propunerea nu reprezinta o premiera, sistemul uninominal fiind discutat in urma cu un an intr-o Comisie parlamentara care a elaborat legile electorale. Nici una insa dintre variantele propuse nu a intrunit numarul de voturi necesar includerii in actul normativ a unei astfel de prevederi. In acest caz, hotaratoare a fost pozitia reprezentantilor PRM si UDMR care s-au pronuntat pentru mentinerea actualului sistem electoral. Oricum, insa, nici o formatiune parlamentara nu agrea la data respectiva un sistem uninominal pentru toate mandatele. PSD dorea scrutin uninominal pentru alegerea senatorilor si pastrarea variantei proportionale pentru Camera Deputatilor. PNL si PD sustineau o formula uninominala mixta - 50 la suta uninominal, 50 la suta pe liste - pentru ambele Camere ale Parlamentului. Luand ca reper scorurile electorale din 2004, introducerea acestui sistem nu ar provoca pierderi majore PSD si PNL-PD, principalele forte politice din Parlament. Singurii pierzatori ar fi UDMR, PRM si PUR.
UDMR, PRM si PUR, cele mai vulnerabile
Este putin probabil ca PRM si UDMR s-au razgandit in numai 12 luni, mai ales ca, pe fondul declinului electoral inregistrat in 2004, intro