De o saptamana tot Ministerul Muncii trudeste din greu ca sa faca praf cadrul legal al relatiilor de munca din Romania. Astfel, institutia condusa de Gheorghe Barbu vrea sa modifice in asa hal Codul Muncii incat din acesta nu va mai ramane intreg decat titlul. Una peste alta, daca propunerile ministerului vor fi aprobate, 276 din cele 298 de articole ale Codului vor fi modificate.
Socul pe piata muncii va fi major, nu atat datorita amplitudinii schimbarilor, cat a unor prevederi aberante care au provocat deja reactii dure atat din partea sindicatelor, cat si a unor patronate. Ieri, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, ameninta deja ca "da jos Guvernul", iar Silviu Opris, presedintele confederatiei patronale CONPIROM, vorbea de aparitia haosului pe piata muncii.
Actualul Cod al Muncii are, in mod clar, nevoie de imbunatatiri. Intocmit pe vremea cand ministru al Muncii era fostul lider sindical Marian Sarbu, Codul musteste de grija fata de oamenii muncii. De exemplu, procedurile legale de concediere ale unui angajat incompetent sunt extrem de greoaie si pot fi contestate in mai multe faze, de la "cercetarea prealabila" pana la decizia propriu-zisa.
Practic, daca e suficient de incapatanat ca sa "munceasca" cu norma intreaga prin tribunale, un salariat nu poate fi scos din postul sau decat cu picioarele inainte. Si nici macar dupa concediere nu s-a terminat balciul. Daca are asa ceva, patronul e obligat sa-i ofere salariatului cu "aptitudinile profesionale diminuate" un post inferior, altfel e pedepsit prin lege.
La fel, ca sa dam un alt exemplu, patronii sunt obligati sa asigure si sa sprijine formarea profesionala a angajatilor lor si cand e cazul si cand acest lucru nu e deloc necesar. Acum, dupa un cabinet social-democrat, avem un guvern cu conceptii liberale care a cazut in extrema cealalta.
Ideea este ca nu