Aparitia leului greu va insemna, inainte de toate, o aglomerare masiva a pietei monetare, careia majoritatea bancilor si firmelor nu este pregatita sa-i faca fata, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu la intrarea pe piata a firmei ASEAS, importator de masini de procesare a numerarului ale fabricantului german Reis.
Analistul crede ca denominarea va provoca multe dureri de cap tuturor agentilor economici, mai putin unora care vor specula momentul si vor scoate bani buni din aceasta ocazie.
"O data cu introducerea leului greu, la 1 iulie 2005, maruntisul va reveni in portofelele romanilor. Comertul cu masini de numarare, sortare, sau schimbare a banilor va inflori. Cred ca oamenii de afaceri nu isi pot permite sa rateze o ocazie de asemenea proportii. Este dreptul lor sa foloseasca aceasta oportunitate", a spus Serbanescu.
Acest proces va ridica o serie de probleme pentru cei care opereaza cu volume mari de masa monetara (monetarii, banci, case de economii, firme de transport, chiar si comercianti). In primul rand, timpii de operare pentru tranzactiile in numerar vor creste cu 60-80%, fapt care se va traduce prin cozi interminabile la ghiseele bancilor. Apoi bancomatele vor trebui adaptate, iar timpii de procesare a numerarului vor creste semnificativ.
Totodata, in perioada 1 iulie 2005 - 31 decembrie 2006, registrul de casa si monetarul firmelor se vor intocmi separat pentru moneda veche si cea noua, iar de la 1 iulie 2005, evidenta contabila se va face in moneda noua. Un divizor al leului greu va avea valoarea a 100 de lei actuali. Monetaria statului va emite monedele de 1 ban (100 de lei vechi), 5 bani (500 de lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) si 50 de bani (5.000 de lei vechi), care impreuna vor cumula peste un miliard de noi monede pe piata.
Pentru a evita ingreunarea tranzactiilor si a tuturor operatiunilor monetare,