Fostul Guvern a implinit unei firme medicale private visul oricarui patron: un contract sigur cu statul, pe mai multi ani, pentru care sa primeasca bani ca si cum ar lucra la capacitate maxima, dar fara sa fie obligat sa o si faca. Afacerea a naucit bugete de sanatate din patru judete. Acum, fostii oficiali se feresc sa-si asume semnaturile si responsabilitatea.
Prin semnaturile citorva ministri, in frunte cu fostul premier Adrian Nastase, statul roman a incheiat un astfel de contract, extrem de dezavantajos pentru fondul de sanatate, cu firma Euromedic Romania, subsidiara a unei companii olandeze. In urma intelegerii, romanii au cumparat, in anul 2001, servicii medicale la un pret de trei-patru ori mai mare decit cel real.
Bartos reneaga contractul
In iunie 2001, autoritatile sanitare romanesti, adica Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), au semnat o conventie cu firma Euromedic, pentru infiintarea unor centre de investigatii medicale de tip radiografii, ecografii, mamografii etc. Documentul era unic: intelegerea se incheia pe cinci ani, pina in 2007, cu posibilitatea de prelungire inca pe atit.
Plata serviciilor se facea printr-o suma fixa, 3 milioane de dolari anual pentru fiecare centru, fara sa se impuna un numar de servicii efectiv prestate. Conventia pare sa fi fost dictata de avocatii investitorului.
Astfel, daca firma trebuia doar sa investeasca in echipamente, sa-si instruiasca personalul si sa-si asigure cladirile contra eventualelor accidente, autoritatile s-au angajat sa faca publicitate Euromedic si sa le recomande serviciile, sa-i ajute sa obtina spatii, avize, inclusiv racorduri la apa si energie electrica.
Ciudatul document a fost semnat de presedintele CNAS de atunci, Eugeniu Turlea, presedintele Euromedic, Zahal Levy, si mai contine o mizga