La 4 iunie 1920, se incheie "Tratatul de la Trianon" intre puterile Antantei si tarile aliate, pe de o parte, si Ungaria, pe de alta parte.
Acesta consfinteste in articolul 45 ca "Ungaria renunta, in ceea ce o priveste, in favoarea Romaniei, la toate drepturile si titlurile asupra teritoriilor fostei monarhii austro-ungare situate dincolo de fruntariile Ungariei, astfel cum sunt fixate la art. 27 partea a II-a
(Fruntariile Ungariei) si recunoaste prin prezentul tratat sau prin orice alte tratate, incheiate in scop de a regula afacerile actuale, ca facand parte din Romania".
In replica la clauzele consfintite prin Tratatul de la Trianon, Parlamentul de la Budapesta se intruneste, in august 1920, pentru ratificarea acestuia si proclama ziua de 4 iunie "Zi de doliu national" si Romania "actualmente si, in viitorul apropiat, principalul nostru dusman".
Emisiunea lui "Marius Tuca Show" de miercuri, unde a fost prezentat controversatul documentar maghiar "Trianon", s-a bucurat de o audienta fara precedent. Peste 4.200 de SMS si 600 de e-mailuri, fata de media de 1.000 de SMS trimise la alte emisiuni. Pe perioada derularii filmului Trianon, la Antena 1 s-au primit telefoane cu amenintari.
Potrivit regizorului Koltay Gabor, filmul "Trianon" a fost realizat dintr-o subventie acordata de omologul ungar al Centrului National al Cinematografiei roman.
Costurile documentarului produs de Korona Film, cu sediul la Budapesta, au fost de 15 milioane de forinti, "o suma foarte mica fata de cele acordate in mod obisnuit in Ungaria pentru filme de acest gen", a declarat regizorul ieri, intr-o conferinta de presa.
Desi a fost platit din bani de la bugetul statului maghiar, filmul nu a rulat inca la televiziunea publica, dar a fost vizionat in cateva sali de cinematograf. "Filmul nu a fost interzis in Ungaria. La