In parcul Nichita Stanescu din Bucuresti canta fanfara. E sarbatoare. Chinezii si romanii sarbatoresc ca la carte Revelionul dupa calendarul chinezesc. VERONICA GUZUN
COADA. Romanii au avut ocazia sa guste din mancarurile chinezesti contra cost Conform calendarului chinezesc, miercuri, 9 februarie a inceput anul cocosului de lemn. Cu aceasta ocazie, comunitatea chineza din Capitala a sarbatorit din plin chiar in fata ambasadei lor. Nu au lipsit bucatele traditionale: pui schangai, coltunasi, orez.
DESERT. In prima zi a noului an, chinezii se abtin de la mancarurile cu carne. Se crede ca acest lucru le va asigura o viata lunga si sanatoasa. Cu ocazia Festivalului Primaverii, caci asa se mai numeste Revelionul chinezesc, oaspetii sunt serviti cu orez, salata si Thang Yan - un fel de supa dulce in care sunt fierte niste sfere din faina de orez. Sferele sunt umplute cu zahar negru. Multi curiosi si-au cumparat o portie de Thang Yan. "Sunt dulci, sunt gustosi, dar mi se par simpluti, adica nu vor face parte din mancarurile mele preferate", ne-a spus Raluca Stefan, studenta care a venit la acest eveniment si a gustat Thang Yan. In prezent acest preparat se vinde congelat, asemeni coltunasilor.
CEREALE. Revelionul chinezesc dureaza 15 zile si se incheie cu Sarbatoarea Lampilor. In ultima zi, gospodinele pregatesc Zi Mi Zhou. "El se prepara din orez negru, grau si fasole neagra, toate fierte in apa indulcita, este mancarea preferata a copiilor", ne-a declarat Tang Qi, unul din participantii la Festivalul Primaverii.
In cele doua saptamani, cat dureaza sarbatorirea Anului Nou, pe masa sunt si preparate picante, cum ar fi coltunasii chinezesti. Acestia sunt umpluti cu un amestec de carne de porc, ciupereci, usturoi si condimente. Se servesc cu sos de soia. Mihai Neagu, chelner la un restaurant chinezesc, ne-a spus ca aluatul pentru acesti colt