Dupa difuzarea la Antena 1 a documentarului „Trianon“, scandalul continua. Regizorul Koltay Gabor a incercat sa explice fara succes, la conferinta de presa de ieri, ca e vorba de „un film nevinovat“.
Criticul Valerian Sava a numit pelicula „propagandistica si unilaterala“. In ciuda insistentei jurnalistilor, Gabor a evitat deseori sa raspunda, subliniind, in schimb, nevoia de dialog intre maghiari si romani. „Convingerea mea este ca, fara a discuta despre trecutul nostru, n-o sa reusim sa construim un viitor.
Discutia n-ar trebui sa insemne ca ne vom spune lucruri frumoase, ci sa provoace sentimente si sensibilitati tuturor si sa dezvoltam adevarul despre cele intimplate in secolul al XX-lea“. Care ar fi acest adevar regizorul „Trianonului“ n-a explicat deloc clar si la obiect: „Foarte multe dintre tensiunile de acum au avut radacini in anii ’20.
Am vrut sa am o influenta si asupra sufletelor spectatorilor si am acordat un spatiu mai larg poeziei si sentimentelor. Am vrut sa le prezentam oamenilor cum au trait ungurii intre cele doua razboaie mondiale si posibilitatile de solutionare a problemelor lor din ultima perioada“.
Si istoricul Raffay Erno a incercat sa clarifice lucrurile: „In 1918, Ungaria a dus o politica antiromaneasca, iar dupa 1920, Romania a dus o politica antimaghiara. In Ungaria, pierderea Transilvaniei e considerat un lucru negativ din punct de vedere istoric“.
Gabor a adaugat: „Peste 20 de ani, as vrea sa vin la Bucuresti fara emotii si aceste tensiuni sa se incheie. S-ar putea ca cei 1.500.000 de unguri din Romania sa traiasca mai bine si sa nu paraseasca tara.
Dar in nici o fraza nu am spus in film «Sa alipiti Transilvania Ungariei!» si nu exista tendinte negative in acest sens“. Din declaratiile de ieri, multe lucruri au ramas neclare, cei doi contrazicindu-se de citeva ori i