In Muntii Rodnei, capra neagra a disparut deja o data. Acum, istoria ameninta sa se repete: au ramas aproximativ 100 de exemplare. Asa ca e momentul pentru o actiune colectiva, care sa impinga pe calea disparitiei o alta specie: braconierul.
Capra neagra este cel mai „vechi“ mamifer din Romania: ea traia in perioadele glaciare cuaternare, alaturi de mamut si de rinocerul linos. A supravietuit incalzirii climatului retragindu-se in zonele montane inalte, ce constituie si habitatul ei actual: golul alpin si padurile adiacente. In schimb, ceea ce s-a schimbat drastic este distributia caprelor negre pe teritoriul Romaniei.
Din aceasta cauza, e posibil ca secolul trecut sa alcatuiasca cel mai tumultuos capitol din istoria acestei specii autohtone.
Extinctia si resuscitarea speciei
Pe vremuri, cele mai frumoase capre negre se gaseau in Muntii Rodnei. Dar dupa primul razboi mondial, romanii au decis sa se foloseasca de armele ramase in zona intr-un mod original: braconajul. 1924 este anul in care majoritatea cercetatorilor plaseaza extinctia caprelor negre din acest masiv.
La inceputul anilor ’30, se infiinteaza aici o rezervatie pe o suprafata destul de mica (183 ha), dar nu se aloca suficiente fonduri pentru angajarea paznicilor. Acest lucru se petrecea aproape concomitent cu declararea speciei drept „monument al naturii“, statut legal pe care il obtine in 1933.
In aceeasi perioada, numarul caprelor negre scazuse ingrijorator si in Bucegi, dar acolo gestiunea a fost eficienta: s-a dat o cota mica de vinat, s-au infiintat patru posturi de padurar si s-a inchiriat o vale in fiecare an menita exclusiv pasunatului caprelor negre.
Abia in 1964, Institutul Silvic Cinegetic a inceput repopularea Muntilor Rodnei cu exemplare din aceasta specie. Procesul a fost lent. Intr-o prima faza, au fost adusi