Preturile apartamentelor sint supraevaluate cu 100%, arata analiza evolutiei comparative pe ultimii trei ani a vinzarilor si a chiriilor. Nivelul chiriilor, care reflecta indeaproape cererea si oferta, a crescut cu aproximativ 50%. Preturile de vinzare s-au triplat.
Ultimii trei ani au consemnat o adevarata explozie a pietei imobiliare. Pe fondul unei cereri mari, alimentata de aparitia creditului ipotecar, preturile au crescut de aproximativ trei ori. Oferta nu a putut tine pasul, mai ales ca volumul constructiilor noi destinate marelui public a ramas la un nivel scazut.
Din punctul de vedere al resurselor clientilor, cresterea este acoperita doar pe jumatate. Chiriile, in cazul carora efortul financiar este strict limitat de nivelul veniturilor, au crescut de numai 1,5 ori. Presedintele Uniunii Patronale Imobiliare din Romania, Artur Silvestri, ne-a confirmat ca nivelul chiriilor confirma pulsul pietei.
Pe de alta parte, Silvestri este de parere ca in domeniul tranzactiilor de vinzare-cumparare nu exista o piata adevarata ci s-a instaurat „o dictatura a vinzatorilor“. Concret, in prezent oferta este foarte redusa din cauza ca multi proprietari „amina vinzarea in ideea mitologica ca peste citeva luni vor avea loc cresteri spectaculoase de preturi“, apreciaza Silvestri.
Banca poarta vina
Cumparatorii sint, astfel, pusi in situatia de a da pe un apartament mai mult decit face. Anul trecut, directorul de comunicare al Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, avertiza chiar ca este posibil un crah pe piata apartamentelor.
In mediul bancar ingrijorarea este acuta. Reprezentantii bancilor comerciale se tem ca, in cazul in care preturile vor scadea, cei care au contractat credite ipotecare vor gasi mai rentabil sa renunte la credit si sa cedeze spre executare apartamentele pentru a-si cumpara altele la pretu