Dobanda la creditele in lei ar putea scadea spre finele anului pana la 8%, ca urmarea liberalizarii contului de capital.
Accesul strainilor la depozitele in lei incepand din luna aprilie va aduce in Romania sume de circa patru miliarde de euro. Pentru a se evita efectul speculativ al acestor fonduri, atat dobanzile la depozite, cat si cele la creditele in lei se vor reduce.
"Ne asteptam ca in 2005 in Romania sa intre intre doua si patru miliarde de euro de pe urma accesului nerezidentilor la depozitele in lei, iar dobanzile sa fie de 10%-12% in iunie si de 8% in decembrie. Este doar o presupunere, avand in vedere ca dobanzile de 10%-12% sunt deja o realitate pe piata interbancara.
Asa ca daca noi vedem pentru luna decembrie o dobanda de 8%, e posibil ca aceasta sa fie in fapt de 6%", a declarat ieri Claudiu Cercel, director operatiuni de piata la BRD.
VOLATILITATE. Intrarile de capital vor duce si la cresterea volatilitatii pietei valutare, iar leul va castiga in continuare teren fata de euro. Astfel, in aprilie 2005, un euro ar putea ajunge sa valoreze 35.000 de lei (o crestere de circa 12%), iar in decembrie – 33.000 de lei.
"BNR va fi obligata sa intervina si sa absoarba aceste sume, pentru ca bancile nu vor putea face fata la aceste intrari", crede Cercel. "Nerezidentii nu sunt atrasi aici de dobanzi, ci de evolutia cursului monedei nationale. Sunt pareri ca pana in 2007 leul s-ar putea intari undeva la 25.000 de lei fata de euro", a spus Cercel.
PERICOLE. Liberalizarea contului de capital ar putea avea si efecte negative, deoarece fondurile speculative pot iesi din tara in urma unor tensiuni economice sau a unor disensiuni politice. "O declaratie aparent nesemnificativa pe care o da un politician poate provoca un cataclism. Nerezidentii isi pot schimba rapid leii in euro si pot iesi de pe pia