Romanii au baut, anul trecut, in medie, fiecare, potrivit unor estimari, 27 litri de vin. La export licorile autohtone au adus 22 milioane de dolari.
22 milioane $ din exporturile de vin
Din ianuarie si pana in noiembrie 2004 Romania a exportat 32.000 hectolitri de vin in valoare de 22,9 milioane de dolari, o suma cu putin mai mica decat cea incasata in 2003 cand au plecat peste hotare 420.000 hectolitri de vin.
Vinul se numara printre putinele produse "made in Romania" care au reusit sa se impuna pe piata externa si pentru care exporturile depasesc cu mult importurile. Si, desi in ultimii ani cantitatea de licoare bahica trimisa peste granita a fost in scadere, valoarea exporturilor este tot mai mare.
Astfel, daca in anul 2003 au fost exportati 420.000 hectolitri de vin, in valoare de 25,234 milioane de dolari, in primele 11 luni ale lui 2004 au fost trimise peste granita numai 32.000 hectolitri de vin, in valoare de 22,9 milioane de dolari, conform statisticilor Centrului Roman pentru Promovarea Comertului (CRPC).
Cele mai mari cantitati de vin romanesc au ajuns in Germania, Republica Moldova, Marea Britanie, Statele Unite si Danemarca.
CAUZE. "Datele sunt relative si pot aparea diferente fie din raportarile la vama, fie pentru ca aduna 11 sau 12 luni. Cu toate acestea, faptul ca exportul a numai 32.000 de hectolitri de vin a adus castiguri aproximativ egale cu cele obtinute in 2003 este o dovada clara ca peste granita pleaca tot mai mult vin cu valoare adaugata mare.
Adica scade exportul de vin la vrac si creste cel de vin imbuteliat", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului. Dar si scumpirea licorii bahice, datorata atat imbunatatirii calitatii sale dar si devalorizarii dolarului pe pietele internationale si-a pus amprenta asupra ex