Decizia Cabinetului Tariceanu de a sparge Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti (CCIRB) readuce pe tapet o veche problema si incinge din nou spiritele in comunitatea de afaceri.
In sedinta din aceasta saptamana, Guvernul a hotarat sa separe Camera Municipiului Bucuresti de cea a Romaniei pe motiv ca se reglementeaza astfel disfunctionalitatile aparute in organizarea institutiei.
"Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti este recunoscuta ca organizatie autonoma, cu personalitate juridica, printr-o Hotarare de Guvern aprobata joi", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Luati prin surprindere, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie acuza Guvernul de "o grava imixtiune in comunitatea de afaceri".
Membrii institutiei au decis, in repetate randuri, mentinerea Camerei Bucuresti fara personalitate juridica in structura CCIRB, decizie confirmata in cadrul adunarii generale a membrilor Camerei din iunie 2003, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei. Reprezentantii Camerei nu inteleg graba Guvernului in adoptarea acestui act normativ, care, spun ei, incalca principiul transparentei.
"Daca Guvernul ar fi consultat CCIRB, ar fi aflat ca statutul pe care l-au luat in considerare a fost declarat nul in 2003 de catre instanta judecatoreasca", afirma reprezentantii CCIRB, anuntand ca "isi rezerva dreptul de a se apara de efectele acestei reglementari pe toate caile, inclusiv pe cele judecatoresti".
Intr-adevar, graba Guvernului de a rezolva o problema care nu este chiar o prioritate pentru mediul de afaceri este surprinzatoare. Voci din mediul de afaceri spun ca este promovat astfel liberalul Mihail Vlasov, care se lupta pentru sefia Camerei Romaniei de ani de zile. In plus, prin separarea celor doua institutii, Guvernul deschide Cutia Pandorei a patrimoniului CCIR