Declaratia Ministerului Afacerilor Externe al Coreei de Nord cu privire la amanarea sine die a reluarii convorbirilor in sase de la Beijing este unanim estimata ca o noua extindere a jocului de poker nuclear practicat de autoritatile de la Phenian vizavi de Washington.
Totodata, ministrul a mai confirmat, in mod oficial, ca regimul nord-coreean dispune de un arsenal atomic propriu "in scopuri de autoaparare fata de politica agresiva a regimului Bush". Criza a izbucnit in 2002, cand America a acuzat deschis Coreea de Nord ca dezvolta un program ilegal de fabricare a uraniului imbogatit, componenta esentiala a unei arme atomice.
Pentru dezamorsarea acestei crize, s-au tinut, de atunci, fara rezultate concrete, trei runde de convorbiri, cu participarea, pe langa cele doua state, si a Chinei, Japoniei, Rusiei si Coreei de Sud, a patra runda, care urma sa aiba loc in septembrie, fiind anulata.
Acum, suspendarea este prelungita pe termen nedefinit de catre Phenian, gest cu atat mai surprinzator, cu cat el intervine dupa adoptarea de catre Washington a unei pozitii mai concesive.
In Mesajul sau cu privire la Starea Uniunii, presedintele Bush s-a referit doar in treacat la Coreea de Nord, mentionand ca America "actioneaza in stransa colaborare cu alte guverne pentru a convinge Coreea de Nord sa abandoneze ambitiile sale nucleare", pozitie in vadit contrast cu declaratiile de acum trei ani, cand Coreea de Nord a fost infierata ca parte a "axei raului", alaturi de Irak
si Iran. Cautand sa descifreze motivatia noului anunt al Phenianului, analistii occidentali o interpreteaza ca o ridicare deliberata a mizei amintitului joc de poker nuclear, pentru a obtine concesii cat mai mari din partea Washingtonului. De altfel, pentru a-si face jocul si mai convingator, nord-coreenii au dat de inteles ca in curand ar putea proceda