Romania exporta materie prima pentru produsele ecologice si importa produsul finit. Pentru ca exista doar sase procesatori in industrie, anual se aduc in Romania produse ecologice in valoare de aproximativ 200.000 de euro.
Piata romaneasca a produselor ecologice este estimata la aproximativ un milion de euro. Din aceasta in jur de 20% este asigurata din importuri, in conditiile in care Romania este mare exportatoare de astfel de produse. Anul trecut, 95% din productia totala de vegetale ecologice si 80% din productia ecologica animaliera s-au exportat.
Explicatia? Materia prima comercializata pe pietele externe de producatorii autohtoni se intoarce in tara sub forma de produse procesate. „Noi exportam materie prima si o aducem inapoi ca produs finit“, sustine Radu Panait, directorul Natura Land, singurul importator de produse ecologice din tara noastra.
Potrivit acestuia, exporturile de produse alimentare ecologice romanesti s-au cifrat anul trecut la circa 10-15 milioane de euro. Compania importa anual zahar, lapte, cafea sau piine - toate ecologice - in valoare de aproximativ 200.000 de euro. “Importam ce nu se produce in Romania si nici nu se vor putea face in curind“, explica Teodora Aldescu, director in cadrul Ministerului Agriculturii.
In tara noastra exista momentan doar sase procesatori de produse ecologice din care trei prelucreaza lapte de vaca, una lapte de oaie, iar celelalte doua sint fabrici de legume vegetale. S-au realizat 48 de tone de telemea de oaie, 116 tone de schweitzer si 253 de tone de cascaval.
Suprafetele de teren cultivate insa cu plante ecologice este insa in crestere. Anul trecut suprafata totala cultivata dupa modelul ecologic se ridica la 75.500 de hectare, pentru anul acesta suprafata va ajunge la 100.000 de hectare.
Romania exporta materie prima pentru produsele ecologic