Solutia autoritatilor pentru recuperarea obligatiilor datorate bugetului de stat de catre agentii economici este simpla: executarea silita. De regula, etapele executarii silite dureaza aproximativ sase luni, insa in unele cazuri acest termen este depasit.
Etapele executarii
Conform procedurii, rau-platnicul este somat in scris ca in termen de 15 zile sa achite sumele restante. Daca datoria nu a fost platita dupa expirarea termenului, urmeaza mai multe etape prin care directiile de finante incearca sa recupereze banii.
Prima masura este poprirea tuturor conturilor societatii. Totusi, rau-platnicul va putea opera cu banii destinati platii salariilor. Institutiile bancare sunt obligate sa transfere din contul clientului in contul directiei de finante sumele datorate statului de catre acesta.
Daca banii din conturile poprite nu sunt suficienti pentru acoperirea datoriilor la buget, dar exista debite neincasate, se trece la identificarea debitorilor si poprirea veniturilor lor in vederea recuperarii sumelor neplatite. Daca nici prin aceste proceduri nu se pot stinge toate datoriile la stat ale societatii, se trece la aplicarea sechestrelor pe bunurile mobile sau imobile.
Primul pas consta in identificarea bunurilor mobile sau imobile ce pot fi valorificate. Sechestrul este inscris in Cartea Funciara. Apoi, este evaluata valoarea cladirii sau a terenului, fiind stabilit pretul.Licitatia trebuie anuntata cu cel putin 10 zile inainte.
In 15 zile de la incheierea licitatiei, sumele obtinute pentru bunul valorificat sunt distribuite astfel: in primul rand sunt acoperite cheltuielile de executare (evaluare, administrare, publicarea anuntului de licitatie), apoi datoria la buget, iar apoi, eventual, datoriile catre alti creditori, iar in cazul