PROTECTIA MUNCII Atunci cand tovarasul secretar general Nicolae Ceausescu pregatea Congresul al-XIV-lea al PCR, doctorul Alexandru D. din Bucuresti facea amor. TOMA ROMAN JR (anul nasterii 1975)
Prezervativele erau o marfa de contrabanda Era inca tanar, becher la 33 de ani, avea succes la asistente medicale si alte largi categorii de femei ale muncii. In plus, era un semizeu fiindca era fericitul posesor al unei cutii de 100 de prezervative chinezesti Buterfly. Sfertozeii aveau balonase autohtone Mini-Max iar muritorii de rand nu apucasera nimic. Doctorul D. a avut noroc atunci cand, in toamna lui 1988 s-a incurcat cu o farmacista ceva mai in varsta. Ea i-a facut cadou ditamai cutia de prezervative chinezesti, cu fluturasi pe ele. Idila cu farmacista nu a durat foarte mult, in fine nu pana sa se consume mai mult de un sfert din cutie. "Fluturasii" erau facuti dintr-un cauciuc gros, nu se simtea mare lucru prin ele, dar aveau renumele ca sunt foarte sigure. Alexandru D. isi aminteste: "Domleâ eram atat de disperat ca se termina, ca, dupa jumatatea cutiei incepusem sa folosesc fiecare prezervativ de doua ori. Dupa folosire il spalam si il atarnam pe sfoara de rufe, langa izmene. Culmea e ca mergea fara sa se sparga si a doua oara."
Prezervativele chinezesti ajunsesera, la sfarsitul anilor â80 o marfa de contrabanda, ca si guma de mestecat sau tigarile Kent. Pe langa "gumi-gumi baietii!", de multe ori, tigancile care vindeau diverse marafeturi spuneau discret, potentialilor clienti cu aer de macho "avem si Protex, domnuâ". Protex, am aflat ulterior, era o marca de prezervative din perioada interbelica, al carei nume se extinsese si se pastrase miraculos, asupra a tot ce insemna prezervativ.
MINI-MAX, O GLORIE A SOCIALISMULUI. Cateodata, pe langa macelariile unde mai scapa niste "carne calitatea 2-lei 37" sau debitele de tutun unde baga