Intretinerea lenjeriei
era legata in trecut de credinte si superstitii. De pilda, in casa unde se afla un bolnav sau o femeie insarcinata, nu era voie sa se fiarba lesie, de teama ca asupra familiei sa nu se abata un rau. Interdictia privea si anumite zile de sarbatoare din an: Ajunul Craciunului, perioada dintre Craciun si Anul Nou, Saptamana Mare, ziua mortilor etc., fara sa punem la socoteala miercurile si vinerile, zile de post, sau perioada menstrelor la femei... Dar sa vedem cum se intretine in conditii optime lenjeria.
Ca sa fie mai alba
O coaja de lamaie innodata intr-un tifon si pusa in apa de spalat va face lenjeria mai alba.
Otetul poate fi folosit pentru a "taia" o spuma prea abundenta de detergent. E suficient sa adaugati cateva lingurite (in functie de cantitatea de apa), pentru a stopa clabucul excesiv.
Un pahar de apa oxigenata adaugata in apa de clatit (cca 30 de volume de apa) confera lenjeriei albeata si stralucire.
Pentru lenjeria fina
Matasurile, laneturile si textilele delicate de culoare inchisa se spala cu frunze de iedera sau cu bere, cum faceau strabunele noastre.
Fiertura de la fasolea alba uscata se foloseste la spalatul bumbacului subtire si a muselinei de matase.
Berea neagra se recomanda pentru spalatul dantelelor negre.
Spalatul cu iedera
Intr-un litru de apa se pun la fiert 100 g frunze de iedera. Se lasa cateva minute sa clocoteasca, apoi se strecoara. Se inmoaie lenjeria in fiertura, se lasa sa se raceasca, apoi se freaca usor. Se clateste cu apa rece. Intretinerea lenjeriei
era legata in trecut de credinte si superstitii. De pilda, in casa unde se afla un bolnav sau o femeie insarcinata, nu era voie sa se fiarba lesie, de teama ca asupra familiei sa nu se abata un rau. Interdictia privea si anumite zile d