La sfirsitul anului 2005, moneda nationala s-ar putea intari pina la o cotatie de 33.000 de lei pentru un euro, ca efect al accesului strainilor la depozitele la termen in lei, spune Claudiu Cercel, directorul operatiunilor de piata din Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) - Groupe Societe Generale.
In a doua jumatate a anului viitor insa exista riscul posibil ca leul sa scada cu 15a si sa revina la un curs de 38.000 de lei pentru un euro. “Un studiu al analistilor nostri arata ca vom asista la miscari rapide de capital, punctate de interventii imprevizibile ale bancii centrale si acompaniate de o scadere a dobinzilor la termen, care se vor situa in intervalul 8-7%”, a spus Cercel.
Deprecierea leului in raport cu euro ar putea avea loc in paralel cu cresterea dobinzilor bancare pina la 12-15%, a mai spus directorul operatiunilor de piata din BRD-SocGen. “Un asemenea scenariu este modelat pe experienta altor tari, Polonia si Ungaria, unde, dupa un an de la liberalizare, cursul s-a prabusit, ca efect al deciziei fondurilor straine de a-si marca profitul.
Noi credem ca, in a doua jumatate a anului 2006, cel putin jumatate din sumele intrate vor cauta sa iasa. De aceea va trebui sa evitam orice criza care ar putea justifica exodul banilor. In Ungaria, de exemplu, criza a fost declansata de declaratii contradictorii ale bancii centrale si ale Ministerului Finantelor.
In realitate insa, fondurile care cistigasera din plasamente pe un an doreau sa vada banii si sa-si incaseze profiturile”, a adaugat Cercel. Liberalizarea contului de capital, conditie esentiala pentru aderarea la Uniunea Europeana, ar putea avea loc cel mai probabil pe 10 aprilie, data care corespunde textului legii.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a dezvaluit inca toate detaliile legate de liberalizare, dar bancherii cred ca, initial, strainii