Dupa mai bine de trei luni, perioada in care au acumulat pierderi uriase - peste un miliard de euro (potrivit AMEIR) -, cei mai multi dintre exportatori sunt amenintati cu falimentul. "Pragul de 36.000 de lei pentru un euro inseamna ca se pune cruce pe exportul romanesc", sustine Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).
Unii dintre exportatori, putini la numar, au gasit o supapa, pe termen scurt, prin transferul produselor de pe piata externa pe cea interna, reusind sa castige de pe urma cresterii preturilor. Cum insa importurile sunt foarte ieftine, marfurile aduse din afara vor concura cu cele de pe piata interna.
Alti exportatori, care au incercat sa renegocieze preturile externe, nu au avut sorti de izbanda, data fiind competitia internationala, fiind pusi in situatia de a renunta la contractele externe. Insa o mare parte dintre firmele exportatoare din domeniul confectiilor, mobilei, prelucrarii metalelor si chimiei si-au redus productia si au dat deja faliment.
Exportatorii de mobilier sunt foarte afectati de aprecierea accentuata a monedei nationale. "In ultimele doua luni, am pierdut din diferenta de curs valutar peste 200.000 de euro. Am ajuns la limita profitabilitatii si ne paste falimentul.
Piata interna nu poate absorbi productia de mobilier, iar investitii nu se pot face peste noapte in conditiile in care dobanzile la credite sunt foarte mari", ne spune Liviu Cosma, patronul firmei Exmob. In aceeasi situatie critica este si societatea Mobil Tileagd din Bihor, care este la un pas sa-si inchida portile.
"Intr-o singura zi, am pierdut din diferenta de curs 250 milioane de lei, in conditiile in care am platit statului taxe aferente salariilor, in aceeasi zi, de peste 600 milioane lei. Este o nenorocire. Nu am solutii sa ies din aceasta criz