- Diverse - nr. 30 / 14 Februarie, 2005 Braconaj la copca
Doi piscicultori cu scoala, absolventi ai Facultatii de Piscicultura din Galati, isi fac meseria cu multa pasiune intr-un loc de un pitoresc aparte, la marginea satului Paingeni, comuna Glodeni, administrand o suprafata de 205 hectare luciu de apa. Inteligenta, priceperea, baza materiala a fermei apartin celor doi ingineri, familia Laszlo si Daniela Bartha, iar lacul este in proprietatea SC Piscicola Zau de Campie, respectiv al Companiei Nationale de Pescuit. De retinut ca ing. Daniela Bartha, damboviteanca de origine, se trage dintr-o renumita familie de piscicultori din Nucet, tatal dansei a fost directorul statiunii, iar fratele a lucrat tot in piscicultura, asa ca este familiarizata cu cresterea intensiva a pestilor inca din copilarie. In aceste zile, lacul de la Paingeni este inghetat copca, dar se pescuieste in depozit sub gheata. Adica, din 3 in 3 metri se fac copci cu toporul, apoi se introduce navodul si se scoate plin cu peste la o anumita copca. Acest stil de pescuit se practica numai in zilele cand sunt comenzi ferme pentru peste proaspat, pentru piata din Cluj sau Targu-Mures, unde singurul magazin de profil din cartierul Dambu Pietros mai vinde peste. Piscicultorii din Paingeni sunt ingrijorati de un obicei romanesc greu de stavilit, furtul, in limbaj pescaresc braconajul, care se practica in noptile geroase, cand pustiul si frigul te indeamna sa-ti vezi de treburi pe acasa, nu sa umbli de nebun pe gheata. Hotii vin, se asigura, taie copci si introduc setci monofilament, cumparate de la diferiti bisnitari din Republica Moldova. Aceste setci sunt foarte periculoase, fiindca taie pielea pestelui si au lungimi mari, capabile sa recolteze o singura data cateva sute de kilograme de peste. Pescarii din Paingeni au gasit luna trecuta o setca lunga de 3 km. Hotii sunt greu de dovedit.