Nimeni nu vinde, nimeni nu vrea sa cumpere. Bihorenii asteapta primavara si, o data cu ea, „dezghetarea” pietei afacerilor imobiliare. Ultimele trei luni au insemnat pentru acest segment al economiei private convulsii care au degenerat acum intr-un adevarat crash. Piata imobiliara din judet este complet blocata.
Bihorul nu este, insa, un caz atipic. Aceeasi criza a adus in pragul falimentului mii de firme de tranzactii imobiliare din Transilvania si din intreaga tara. Previziunile analistilor in ceea ce priveste evolutia pietei imobiliare sunt sumbre si arata ca blocajul se va intinde pana in primavara acestui an.
Daca marile tranzactii imobiliare contractate de marile firme straine in Romania au dat un oarecare avant acestui gen da afaceri, in ceea ce priveste asa numita piata „de cartier” (tranzactiile dintre persoane fizice) lucrurile stau altfel. Inceputul anului 2005 nu e propice investitiilor imobiliare.
Cerere exista, oferta-i pe masura, insa ambele tabere stau in expectativa, asteaptand stabilizarea pietei imobiliare. O piata care se confrunta acum cu o criza fara precedent in ultimii 20 de ani.
Intr-o situatie paradoxala sunt romanii care au angajat in anul trecut credite bancare pentru cumpararea unui imobil ori constructia de locuinte si care se vad pusi acum in postura de a avea banii dar nu mai au ce cumpara.
Asta pentru ca marea majoritate a vanzatorilor s-au razgandit peste noapte, asteaptand ca preturile imobilelor si ale terenurilor sa explodeze.
De suferit au si bancherii, care se plang ca piata imobiliara le-a dat peste cap socotelile. In ultimele doua luni, numarul contractelor de credite ipotecare acordate de banci persoanelor fizice a scazut considerabil, comparativ cu toamna anului trecut. Bancherii pun asta pe seama vanzatorilor care nu mai vor sa vanda.
Iar daca nimeni nu mai