Cind creste de la 9 la 25 procentajul romanilor care privesc derutati la directia spre care se indreapta tara, e clar ca exista o problema de eficienta in a explica si a realiza actul guvernarii.
Un sondaj CSOP primit ieri la redactie ar vrea sa arate, prin grafice si procente, faptul ca luna ianuarie a fost luna de miere a Puterii. Si Traian Basescu, si Calin Popescu-Tariceanu, si PNL, si PD, ba chiar si UDMR par a fi marcat puncte importante in partidele avind ca miza intentiile de vot sau increderea romanilor.
Privind graficele CSOP catarindu-se ca niste liane in dreptul numelor Basescu – Tariceanu si coborind ca avioanele in picaj la aparitia tandemului Iliescu – Nastase, unii vor fi crezut ca e momentul sa mai sarbatoreasca o data cistigarea alegerilor.
Nu m-ar mira sa aud ca au trosnit sampanii prin Palatul Victoria sau ca s-a deschis un rind de sticle cu vin de la Voronin prin birourile de la Cotroceni. Nu m-ar mira, dar ar fi betii cu apa chioara.
Pentru ca, in realitate, sondajul CSOP e ca oglinda vrajitoarei din Alba-ca-Zapada: zice ca Guvernul si Presedintele sint tot ce are tara mai bun la ora actuala, dar, dincolo de procentele aparent relaxante, se ascund adevaruri ingrijoratoare.
Spun acest lucru pentru ca, acum citeva saptamini, a fost dat publicitatii un sondaj asemanator, realizat insa de IMAS in perioada 14-21 ianuarie 2005. In respectivul sondaj, la intrebarea „In ce directie se indreapta Romania?“, 64% dintre cei chestionati au considerat ca directia este buna, 24% au zis ca este gresita, iar 9% n-au stiu sau n-au vrut sa raspunda.
In analiza CSOP, realizata – atentie! – intre 26 ianuarie si 2 februarie 2005, la aceasta intrebare doar 56,2% dintre romani si-au mentinut parerea ca directia este buna.
E adevarat, a scazut numarul celor care considerau ca directia este