Alexandru Lele(Foto: )
In ciuda cotelor ametitoare de popularitate interna si a recunoasterii internationale, Traian Basescu a ajuns intr-un punct critic. La mai putin de doua luni de la preluarea mandatului, bifeaza prima infrangere serioasa: fuziunea PD-PNL nu va mai avea loc.
Dincolo de faptul ca reprezinta o nerealizare a promisiunilor din campania electorala, aceasta neimplinire il lasa pe Presedintele Basescu fara o parte din instrumentele de influenta pe care miza. Daca ar da gres si cu obiectivul impunerii alegerilor anticipate, Basescu va pierde enorm din credibilitate.
Cum nu-si mai permite inca un rateu, alegerile vor avea loc. Un pericol imens s-a conturat, intretimp, pentru Alianta: constituirea Partidului Popular autohton. Cozmin Gusa a fost concediat de Basescu sa “rezolve” formatiunea despre care se anticipeaza ca va musca cel mai mult din electoratul Aliantei.
O afacere de care Presedintele se va delimita. In tarasenia demisiei din PD a “grupului Gusa” frapeaza lipsa unor motive serioase pentru declansarea scandalului, publicitatea cautata si rapiditatea evolutiei.
Pe viitor, Traian Basescu se va putea spala pe maini de orice acuzatie ca ar fi regizat cu un “cal troian” intrarea PP in parlament.
Scopul electoral al proiectului de fuziune PD-PNL a fost estomparea dezolantei amintiri lasate de ineficienta fostei coalitii democrate din perioada 1997-2000. CDR este o fantoma pe care Alianta DA trebuia sa o stearga pana la alegerile de anul trecut din memoria colectiva a electoratului.
Imaginea sa constituie o mostenire apasatoare de la o guvernare ratata. O rana pe care PSD a rascolit-o suficient de des pentru a sugera apocalipsa conducerii multicefale.
Dupa dobandirea puterii politice, unificarea ar fi facilitat controlul, supravegherea si subordonarea centrelor de putere existente in cele doua formatiuni.