Ultima sedinta a Consiliului de Administratie a Bancii Nationale a Romaniei a avut o agenda incarcata. Din nou, conducerea BNR da un semnal catre bancile comerciale pentru ieftinirea creditului. Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, s-a hotarat reducerea dobanzii de interventie pana la nivelul de 15,75 la suta. Totodata, s-a decis largirea bazei de cuprindere a pasivelor in valuta pentru care bancile constituie rezerve obligatorii la BNR precum si majorarea dobanzii bonificate bancilor pentru rezervele minime obligatorii constituite in dolari SUA. Prin masurile anuntate de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale se urmareste atingerea tintei de inflatie de 7 la suta pentru anul 2005, stabilita impreuna cu Guvernul Romaniei. Redam, in continuare, textul integral al Comunicatului BNR remis, ieri, redactiei.
"In sedinta din 10 februarie 2005, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat evolutiile recente din economia reala si din sectorul financiar si monetar, precum si perspectivele acestora in anul 2005. In mod deosebit a fost dezbatut pachetul de politici economice stabilit de Guvernul Romaniei impreuna cu Banca Nationala si agreat in negocierile cu Fondul Monetar International.
Sprijinita de o expansiune sustinuta pe toate componentele cererii interne, cresterea economica este estimata la circa 8 la suta in 2004 si la peste 5 la suta in 2005. Concomitent, procesul dezinflationist s-a mentinut in parametri apropiati de nivelul urmarit, rata anuala a inflatiei coborand, in decembrie 2004, la 9,3 la suta. Dezinflatia a continuat si in ianuarie 2005, cresterea preturilor pe ultimele 12 luni coborand sub 9 la suta.
In domeniul monetar, evolutiile sunt, de asemenea, pozitive. La inceputul lui 2005, masa monetara era, in termeni reali, cu 28 la suta peste nivelul de la inceputul anului precedent, confirmand un viguros pr