SPECIAL/DOCUMENT Evenimentele care se petrec intr-un stat dupa trecerea in nefiinta a liderului acestuia sunt atent urmarite de mediile diplomatice, de presa internationala care, toate, cauta in evenimentul respectiv mai mult decat lasa sa se vada derularea faptelor.
MIHAI RETEGAN
O TARA CERNITA. Zeci de mii de oameni au urmat cortegiul funerar. Pe un afet de tun sovietic, tras de un camion sovietic, se odihnea unul dintre cei mai activi adversari ai sovieticilor Discutam deunazi cu unul dintre fostii mei studenti. "De ce, atunci cand se analizeaza regimul comunist din Romania, criticile cele mai dure sunt adresate lui Ceausescu? De ce se uita ca raul s-a facut o data cu Dej? Elitele Romaniei au fost eliminate in timpul lui Dej! Colectivizarea s-a facut in timpul lui Dej!" "Este foarte adevarat - a continuat - ca, tot in timpul lui Dej, Romania a inceput sa se distanteze de Moscova si ca a inceput sa se reziste presiunii sovietice, dar Canalul, puscariile politice, acestea se uita?" Da, acestea se uita. Dar istoricii nu au voie sa uite si nu au voie sa judece cu partinire. Orice partizanat exclude analiza respectiva din campul istoriografiei. Asadar, cand aplaudam eforturile de a rezista URSS, de a se situa in afara unui razboi declansat impotriva NATO fara provocare, trebuie sa tinem minte si crimele facute in numele socialismului, al luptei de clasa, al dictaturii proletariatului.
"A MURIT UN MARE CONDUCATOR". Pe 18 martie 1965, Marea Adunare Nationala, reunita in sesiune, l-a reales pe Gheorghe Gheorghiu-Dej presedinte al Consiliului de Stat. Pe 19 martie acesta a murit. Imediat a fost desemnat succesorul: Nicolae Ceausescu. Rapiditatea cu care s-au miscat membrii conducerii si l-au anuntat pe noul Numar 1 i-a surprins pe toti intr-atat, incat ambasadorul britanic la Bucuresti consemna intr-o corespondenta zvonul care bantuia in