(Foto: )
Generalul Constantin T. Degeratu a fost contestat, inca de la numirea sa, in legislatura 1996-2000, in functia de Sef al Marelui Stat Major General al Armatei de catre asociatiile de revolutionari, in principal Asociatia pentru Adevarul Revolutiei Cluj pentru gradul sau de implicare in represiunea din 21 decembrie 1989.
Pe atunci locotenent colonel si ofiter I in cadrul sectiei Operatii al Comandamentului Armatei a IV-a Transilvania, Constantin T.
Degeratu, conform propriilor declaratii (cuprinse intr-o NOTA EXPLICATIVA cu privire la activitatile intreprinse pe parcursul zilelor de 17-22 decembrie 1989), a actionat ca operator de serviciu si, in aceasta calitate, a "executat ordinele date de comandant si de seful de stat major, am transmis ordine si dispozitii ale acestora la marile unitati si unitatile subordonate, am primit de la acestea diferite comunicari pe care le-am raportat celor carora le erau adresate, am facut diferite propuneri si am tinut evidenta unor activitati".
In plus, "in noaptea de 20/21.12.1989, fiind de serviciu, am intocmit, cu aprobarea comandantului si a sefului de stat major, o varianta de actiune pentru trecerea la apararea pe frontiera de vest numai cu fortele existente la pace, mai putin circa 10% din efective ce urmau sa ramana pentru apararea cazarmilor si altor obiective, pentru zadarnicirea actiunilor teroriste si apararea populatiei.
La intocmirea variantei ne-am consultat cu seful sectiei operatii si seful sectiei pregatire de lupta.
Pentru contracararea actiunilor teroriste s-a stabilit sa se studieze unele variante de actiune vizand apararea sediilor institutiilor politico-administrative, a unor obiective si locuri importante din garnizoanele de resedinta ale unitatilor, precum si apararea populatiei imp