Intrarile de capital, estimate dupa permiterea accesului nerezidentilor la depozitele bancare in lei, ar putea provoca o scadere puternica a dobanzilor, a declarat Claudiu Cercel, director de operatiuni de piata la BRD-GSG.
"Liberalizarea contului de capital va favoriza miscarile rapide de capital. Investitorii se vor indrepta cu repeziciune acolo unde randamentele sunt mai atractive. Intrarile mari de valuta ar putea scadea foarte mult dobanzile, inclusiv pe cele la credite.
Acest lucru are un efect benefic in ce priveste indreptarea populatiei catre imprumuturile in lei. Ar fi foarte bine sa scapam de riscul valutar implicat de creditul in euro sau dolari", a spus oficialul BRD. In prezent, desi creditul de valuta pare mai avantajos, riscul valutar poate provoca pierderi. Un client bancar care isi ia salariul in moneda nationala este nevoit sa plateasca ratele in euro. In conditiile aprecierii leului
s-ar putea ca la data scadenta sa constate ca plateste mai mult pentru creditul sau in valuta, chiar daca dobanda parea initial mult mai avantajoasa decat cea la imprumuturile in lei.
Claudiu Cercel a explicat doua situatii care ar putea duce la iesirea masiva a banilor plasati de straini din conturile romanesti. "In primul rand ies cu banii intrati in conditiile in care dobanda nu va mai fi atractiva. O declaratie politica iresponsabila poate crea dezastru. O destabilizare inseamna trecerea depozitului la psihologia salvarii banilor", afirma oficialul BRD.
Analistii din BRD se asteapta la intrari de capitaluri de 2-4 miliarde euro anul acesta. Potrivit unei estimari a oficialului BRD, aceste afluxuri ar determina scaderea dobanzilor la circa 6-7% pana in decembrie. Totodata, Claudiu Cercel a mizat pe o apreciere puternica a leului in 2005. El a estimat un curs de 32.000 de lei pentru un euro spre sfarsitul anului. Important este ca in 20