La Conferinta Internationala Solid State Circuits, IBM, Sony Corporation, Sony Computer Entertainment Inc. (Sony si Sony Computer Entertainment, recunoscuta la nivel general ca Sony Group) si Toshiba Corporation (Toshiba) au prezentat pentru prima data detaliat designul arhitectural revolutionar multicore al microprocesorului cu nume de cod Cell, realizat in parteneriat - accentuand performanta unitatii de procesare floating point cu viteza temporala mai mare de 4 GHz, comparabila cu cea a unui supercomputer.
O echipa formata din ingineri IBM, Sony Group si Toshiba a cooperat, inca din martie 2001, pentru dezvoltarea microprocesorului Cell in cadrul unui centru comun de proiectare din Austin, Texas. Cipul prototip masoara 221 mm, include 234 milioane de tranzistori si este fabricat cu ajutorul tehnologiei Silicon-On-Insulator (SOI) 90 nanometri.
Arhitectura revolutionara multi-core a cipului Cell si capabilitatile de comunicare de foarte mare viteza ofera un raspuns in timp real, imbunatatit semnificativ pentru aplicatiile de divertisment si media, cu o performanta de zece ori mai mare decat a ultimelor procesoare.
De fapt, fiind "un supercomputer intr-un cip" care incorporeaza tehnologiile avansate de multiprocesare utilizate in cadrul serverelor sofisticate IBM, sistemelor de divertisment Sony Group si tehnologiei avansate de semiconductor de la Toshiba, Cell va deveni un procesor de banda larga utilizat atat in aplicatiile industriale, cat si in noua casa digitala.
Un alt avantaj al cipului Cell este compatibilitatea simultana cu sisteme multiple de operare, cum ar fi sistemele de operare conventionale (inclusiv Linux), sistemele de operare in timp real pentru divertismentul pe computer si aplicatiile electronice care se adreseaza publicului larg, precum si sisteme de operare pentru aplicatii specifice.
Productia initiala a microproce