Noua guvernare a iesit din perioada de gratie. Atacurile se inlantuie indicind, poate, o coordonare. Semnificatia acestor miscari ramine inca obscura, dar interpretarea lor ca mijloace de contraatac, ori ca diversiuni sau chiar ofensive deschise impotriva noilor decidenti depinde de actiunile imediat urmatoare.
Primul test politic dupa votul de investitura, impartirea pozitiilor, a devoalat slabiciunile structurale ale coalitiei. Testul FMI a pus guvernul intr-o pozitie delicata in raport cu mediul de afaceri. Testul social debuteaza cu modificarea Codului muncii care ostilizeaza intreaga miscare sindicala. Deschiderea mai multor fronturi induce costuri de imagine importante.
Urmeaza, peste 7 saptamini, pe 3 aprilie, primul test electoral care poate fi si primul moment al adevarului. Dincolo de alegerea succesorului lui Traian Basescu la primaria generala, la aceeasi data se vor organiza alegeri partiale pentru primari si consilii in 9 comune, doar pentru consilii locale in 2 comune si doar pentru primari in alte 7 comune.
In afara Bucurestiului unde pozitia Aliantei pare stabila, alegerile vor avea loc in 13 judete din care 9 sunt controlate la nivelul consiliilor judetene de PSD. Campania pentru primaria Capitalei va da acestor alegeri partiale o dimensiune politica nationala. Dupa doar patru luni democratia sondajelor se va confrunta din nou cu democratia electorala.
Dupa ce tensiunile legate de sondajele de opinie CURS-CSOP pareau sa conduca spre primul conflict major in interiorul Aliantei, desemnarea lui Adriean Videanu drept candidat a linistit spiritele.
Formula desemnarii candidatilor Aliantei prin intermediul sondajelor paralele si-a dovedit limitele, iar conflictul, nu tocmai camuflat, dintre PNL si PD a ilustrat starea de fapt a raporturilor de forta.
Desi candidatura lui Adriean Videanu di