SANATATEA ADOLESCENTULUI
GEORGETA LICSANDRU
Acneea vulgara sau juvenila, una dintre cele mai frecvente boli de piele, are drept cauza principala cantitatea de sebum mai mare decat in mod normal, secretata de foliculul pilo-sebaceu. Aceasta disfunctie genetica a foliculului este o afectiune care devine un veritabil cosmar, cei afectati suferind din cauza aspectului exterior.
La baieti, forme mai severe "Cantitatea mai mare de sebum face ca la nivelul zonelor seboreice fata, toracele anterior, toracele posterior, zona umerilor pana la jumatatea bratului sa se produca niste manifestari clinice. Manifestarile adevarate ale sindromului seboreic apar in timpul pubertatii si imediat dupa pubertate, pentru ca in aceasta perioada atat baietii, cat si fetele produc cantitati crescute de androgeni, hormoni sexuali masculini, printre care se numara testosteronul", arata prof. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Colentina din Bucuresti. La fete, acneea apare mai devreme de pubertate cu unu-doi ani. Tot la ele, acneea vulgara poate sa se prelungeasca pe termen mai lung, aparand si la 25 de ani, si la 30 de ani, si chiar la 40 de ani, din cauza modificarilor ovariene care exista la femei: ovarul polichistic, tumorile virilizante ovariene. La baieti, acneea survine atunci cand debuteaza pubertatea, nu la 9-10 ani, ca in cazul fetelor. "La baieti, formele de acnee sunt de obicei mai severe. In cazul lor, manifestarile se termina pe la 16-18 ani, cu exceptia unei proportii de pana la 7% din baieti, la care acneea poate sa continue pana la o varsta mai avansata, dar cu forme foarte severe acneea nodulara, care lasa cicatrice", afirma prof. dr. Giurcaneanu.
Vitamina A reduce leziunile Principalele manifestari clinice ale acneei vulgare in conditiile enumerate (varsta, sex, localizare) sunt: ac