- Domnule prim-ministru, ati luat intr-o scurta perioada o ploaie de masuri nepopulare. Aveti o presa proasta, pe alocuri catastrofala. Cat timp mai rezistati la Palatul Victoria?
- Mie imi pare bine ca suntem tratati cum trebuie tratat in mod normal un guvern si nu ne bucuram de amabilitatile presei, cu toate ca peste tot se spune ca exista cel putin o luna de miere, daca nu o suta de zile. Dar nu-i nici o problema. Eu cred ca masuri nepopulare pana acum nu am luat.
Am luat masuri de reforma fiscala, care vad ca-i bucura pe foarte multi romani, pe foarte multi salariati care vad ca incaseaza venituri mai mari. Sunt si semnale importante in ce priveste mediul de afaceri din strainatate, investitorii straini, semnale pozitive ca vor sa vina spre Romania.
Acum sigur ca, la auzul iminentei unor masuri generate de situatia economica din acest moment - care au iesit in public ca urmare a prezentei FMI la Bucuresti -, lumea comenteaza si nici eu nu sunt bucuros cand se face cea mai mica scumpire. Dar trebuie sa vedem care sunt cauzele.
In negocierile cu FMI constatam ca avem de-a face cu niste derapaje foarte importante si foarte grave ale economiei romanesti in 2004, cu consecinte asupra bugetului anului 2005. La ce ma refer aici? Este vorba de angajamentele asumate de fostul guvern in cadrul Memorandumului cu FMI, care este mai mult decat un simplu memorandum, este transformat in lege.
Aceste 27 de angajamente pe care guvernul anterior Nastase le-a luat si nu le-a realizat vin acum la scadenta. Deci nu reforma fiscala este problema. Negocierile cu FMI nu au avut aceasta tema in discutie, ci faptul ca Romania trebuie sa adopte o serie de masuri care erau deja angajate cu FMI si o serie de alte masuri care sa corecteze ce s-a intamplat ca urmare a derapajelor guvernului anterior.
Din cauza dorintei nemarginit