Secretarul american al Apararii a incercat sa le explice europenilor ca ii considera parteneri egali. El nu a reusit sa-i convinga insa nici pe francezi, nici pe germani ca, intr-un eventual conflict, va tine cont de parerea lor.
La doi ani dupa ce declaratiile sale despre „vechea Europa“ au inflamat relatiile transatlantice, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, le-a vorbit extrem de conciliant europenilor despre cooperare, respect reciproc si unitatea in fata terorismului si a pericolului proliferarii armelor nucleare.
In pofida schimbarii de ton, oficialitatile de la Paris si Berlin n-au putut sesiza modificari de fond ale politicii administratiei de la Washington fata de puterile europene.
Atitudine concilianta
„Nici o natiune nu poate combate singura extremismul si nu poate lupta singura impotriva amenintarilor asimetrice ale noii noastre ere“, a afirmat Rumsfeld simbata, in deschiderea Conferintei pentru securitate de la München.
„Securitatea noastra colectiva depinde de cooperarea noastra, de respectul mutual si de intelegere“, a adaugat el, enumerind succesele Germaniei si Frantei in capturarea unor presupusi militanti islamisti, luna trecuta. Rumsfeld s-a referit apoi la „relatia durabila“ dintre Statele Unite si Europa si a laudat contributia Germaniei la reconstructia Irakului.
Intr-un discurs dominat de dorinta de a remedia legaturile dintre americani si europeni, seful Pentagonului a recunoscut existenta divergentelor transatlantice, in special in privinta Irakului. Rumsfeld a incercat sa minimalizeze impactul crizei irakiene si a spus ca „acest gen de probleme intre prieteni vechi nu sint noi“.
El a mentionat diferite precedente aparute de-a lungul existentei NATO, intre care retragerea Frantei din comandamentul militar integrat al Aliantei, in 1966, si controv