Supa de usturoi.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1/4 ceasca ulei de masline, 6 catei de usturoi presati, 1 1/2 ceasca franzela taiata cubulete, 3 rosii in bulion taiate bucatele, 1/2 lingurita praf de chilli, 1 lingurita boia dulce, 1 l apa, 2 oua batute usor, 1/4 ceasca patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Se incinge uleiul si se caleste usturoiul 1-2 minute, la foc slab, pana ce se inmoaie (fara sa se rumeneasa). Se adauga cubuletele de franzela si se rumenesc circa 2-3 minute, tot la foc slab.
Se adauga rosiile taiate, praful de chili, boiaua si apa, si cand incep sa clocoteasca, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, aproximativ 30 de minute.
Se incorporeaza ouale, putin cate putin, in supa, si se lasa sa fiarba, incet, inca 2 minute.
Se toarna supa in castron, se presara patrunjelul verde tocat si se serveste fierbinte, bine condimentata cu sare si piper.
Sos cu usturoi si nuca
Ingrediente (pentru o ceasca): 100 g samburi de nuca (jumatati), 4 catei de usturoi curatati, 2 cesti ulei de masline, 1/3 ceasca otet de vin alb, sare.
Mod de preparare:
Se intind samburii de nuca pe o tava, se prajesc 5 minute in cuptorul incins la 180gr. si se lasa sa se raceasca.
Se maruntesc bine, impreuna cu usturoiul, in robotul de bucatarie, si se adauga uleiul, putin cate putin, pana ce se ingroasa si devin cremoase. Se incorporeaza otetul si se gusta de sare.
Se rastoarna sosul intr-un borcanel, se acopera cu un strat de ulei si se poate tine la frigider, circa o saptamana. Inainte de a-l consuma, se scurge uleiul. Sosul se serveste cu paine proaspata, cu telina cruda sau cu friptura rece de vitel si de porc.
Paine de malai cu usturoi si verdeata
Ingrediente (pentru 16 felii): 2/3 ceasca faina cu praf de copt (se gaseste in comert, gata amestecata), 2