De la o vreme incoace, legumele sunt considerate medicament. Un remediu menit sa ne intareasca imunitatea si sa alunge boala. Un leac aflat la indemana oricui si oricand. A trecut vremea cand iarna ne indopam cu cartofi si cu varza murata, asteptand cu rabdare sa vina vara, ca sa mancam rosii si castraveti.
Pietele noastre sunt ocupate azi de legume de import, care au spulberat sezoanele si traditiile alimentare, oferindu-ne trufandale aduse din toate colturile pamantului. Foarte bine! Dar oare stim ce mancam? Rosiile din Spania si ardeii din Turcia sunt aceleasi legume ca cele ce se cultiva in gradinile noastre? Preluat din presa elvetiana, o tara unde importurile de legume si fructe sunt supuse unui control draconic, indreptarul de fata, adaptat la realitatile romanesti, isi propune sa va ajute ca atunci cand puneti o leguma in farfurie, sa stiti ce mancati
Intrebari ajutatoare
- Sunt legumele atat de sanatoase pe cat se spune?
- Cu siguranta, da. Chiar daca majoritatea soiurilor sunt compuse, in principal, din apa, restul componentelor contin ceea ce trebuie: multe vitamine, substante minerale, fibre si substante vegetale secundare. Pe langa fructe, legumele sunt pentru noi cea mai importanta sursa de vitamina C, vitamine din grupa B si betacaroten. Ultimul (o faza premergatoare a vitaminei A) se gaseste in aproape toate legumele, dar in mod special in morcovi, varza alba si spanac. O cantitate importanta de vitamina C ne-o ofera ardeiul gras, varza creata si broccoli. Iar substantele vegetale secundare, atat de importante pentru sanatatea noastra, care confera plantelor aroma, culoare si gust, sunt prezente - in cantitati diferite - in toate legumele. Asupra noastra, ele au un efect antibacterian, intaresc sistemul imunitar sau pot preveni imbolnavirea de cancer.
- Se spune ca legumele congelate ar contine la fel de mul