Romanii care vor sa contracteze, in perioada urmatoare, un credit in valuta risca sa aiba de platit dobanzi mai mari, sustin bancherii. De vina pentru majorarea dobanzilor nu sunt bancile comerciale, ci noile reguli dictate de BNR la sfarsitul saptamanii trecute.
Potrivit acestora, de pe 24 februarie bancile care detin sume in valuta - fie din depozitele atrase de la romani, fie din imprumuturi contractate de pe pietele internationale - trebuie sa puna deoparte cantitati de valuta tot mai mari la Banca Centrala.
Conducerea BNR a decis ca bancile sa constituie rezerve minime obligatorii si pentru valuta pe care trebuie s-o ramburseze in termen mai mare de doi ani. Acestea reprezinta 30 la suta din sumele atrase de banci. Reprezentantii bancilor si-au facut repede calculele si spun ca decizia BNR le mareste semnificativ costurile de finantare.
Prin urmare, bancile vor fi nevoite sa majoreze dobanzile la creditele in valuta si sa le reduca pe cele la depozitele in valuta. "Vor scadea dobanzile la depozitele in valuta si vor creste cele la credite", spune Rasvan Radu, presedinte al Unicredit.
El sustine ca, daca decizia Bancii Centrale se va aplica retroactiv, adica si asupra valutei atrase in trecut, romanii vor vedea la ghiseele bancilor dobanzi mult mai mari la creditele in valuta in perioada urmatoare.
De aceeasi parere este si Claudiu Cercel, directorul de operatiuni al BRD SocGen: "Cresterea costurilor la atragerea de resurse va determina majorarea dobanzilor la creditele in valuta". De asemenea, reprezentantii bancilor sustin ca bancile vor trebui sa scoata din buzunar, la sfarsitul lunii, sume imense, ce pot ajunge la 100 de milioane de euro.
Ei anticipeaza ca, in marea parte a cazurilor, bancile vor apela la noi imprumuturi in valuta pentru a alimenta rezervele BNR. Insa nu este exclus ca une