Una dintre ultimele functii care conferea, practic, o imunitate in fata legii, mai ales in ceea ce priveste actul guvernarii, este pe cale de a fi demitizata. Unii dintre ministrii Cabinetului Nastase ar putea fi anchetati, nu in legatura cu acte de coruptie, ci chiar in ceea ce priveste guvernarea. Si perioada pe care acestia risca sa o petreaca dupa gratii nu este una lejera, sanctiunea prevazuta de lege fiind inchisoare de la 2 la 12 ani.
Invocand legea raspunderii ministeriale, presedintele PD, Emil Boc, a solicitat, ieri, ministrilor Cabinetului Tariceanu sa inceapa demersurile necesare pentru angajarea raspunderii legale a reprezentantilor fostei guvernari, "care se fac vinovati de golurile financiare uriase lasate in urma, estimate, potrivit unei prime analize, la circa 17.000 de miliarde de lei".
Posibilitatea ca fostul Guvern sa fi alocat si cheltuit unele sume fara ca acestea sa fie cuprinse in buget ar duce la o premiera in politica postdecembrista, si anume la aplicarea legii raspunderii ministeriale, care pana in prezent a existat doar pe hartie.
Dincolo de aspectele legale, demersul liderului democrat poate fi interpretat si ca o incercare de a transfera raspunderea pentru situatia economica a Romaniei fostului Executiv. Pericolul atingerii unui deficit bugetar ridicat, ca urmare a introducerii cotei unice si a unei "gauri" de 17.000 de miliarde de lei in buget a fostului Executiv, ii determina pe liberali si democrati sa apeleze pentru prima data de la adoptarea sa in 1999, la legea raspunderii ministeriale. Pentru a atenua imaginea negativa creata de cresterea impozitelor pe capital, pe dobanzi si pe tranzactii imobiliare, actualul Executiv doreste, prin invocarea risipei banului public (contractele EADS, Vinci si Bechtel) si a sumelor cheltuite fara a fi prinse in buget, "sa arunce pisica" in gradina PSD.
Boc: Fostii mi