Scaderea dobanzilor va atrage, cu siguranta, o sporire a numarului de imprumuturi din partea populatiei. Majorarea tarifelor la utilitati ar putea, insa, pune probleme clientilor in respectarea scadentelor
Pe fondul cresterii atractivitatii creditelor de consum, dar si a cheltuielilor familiale specifice, sistemul bancar s-ar putea confrunta cu o sporire accentuata a volumului de incidente de plata din partea populatiei. O evaluare pe cinci grupuri sociale, facuta de PSD, arata ca persoanele cu venituri lunare cuprinse intre 4 si 7 milioane de lei beneficiaza de o suma cuprinsa intre 52.000 de lei si 157.000 de lei, in urma introducerii cotei unice de 16%.
Orice leu in plus e binevenit. Problemele vor aparea, insa, din cauza majorarii cheltuielilor familiale in urma cresterilor de tarife la utilitati si a accizelor. Numai costul intretinerii unui apartament de 3 camere, locuit de 3 persoane dintre care numai doua realizeaza venituri, va creste spre sfarsitul anului cu pana la 1 milion de lei.
Conform calendarului convenit cu FMI, pretul la gaze naturale va creste, la 1 aprilie 2005, la 95 dolari/mia metri cubi si va fi majorat, ulterior, in alte doua etape, respectiv la 105 dolari/mia metri cubi, la 1 iulie 2005, si la 110 dolari/mia metri cubi, la 1 octombrie 2005.
Noile tarife reprezinta o crestere totala de 20-25% fata de nivelul inregistrat in prezent. Guvernul va majora si tariful la electricitate, cu un procent cuprins intre 2,5% si 5%.
Concomitent cu aceste cresteri de tarife va fi efectuata si o majorare a accizelor la uleiuri minerale, tutun si alcool, conform valorilor stabilite deja in negocierile cu Uniunea Europeana. Majorarea accizelor se va realiza, de asemenea, cu trei luni mai devreme fata de termenul initial, respectiv de la 1 aprilie, in loc de 1 iulie 2005.
Reducerea evidenta a bugetului familial, pentru