Compania britanica Hill International a transmis Ministerului Economiei si Comertului (MEC) studiul tehnico-economic pentru conducta petroliera care va tranzita Romania o data cu realizarea proiectului de constructie a oleoductului Constanta - Trieste. Studiul include examinarea parametrilor tehnici, financiari, juridici, comerciali si de mediu, precum si evaluarea capacitatii de transport si a investitiilor. Pentru urmatoarele etape, consultantul a recomandat incheierea, cat mai curand, a unui acord interguvernamental intre tarile participante la proiect, crearea unei companii responsabile cu derularea proiectului si identificarea surselor de finantare.
La ultima reuniune a comitetului interstatal, care a vut loc la Bucuresti in luna noiembrie a anului trecut, partile (Romania, Serbia si Croatia) au convenit includerea Sloveniei si Italiei in proiect, precum si infiintarea unei companii pentru proiect, avandu-se in vedere atragerea investitorilor strategici - companii petroliere din zona Marii Caspice - intr-un parteneriat public-privat, se arata intr-un comunicat al MEC. Conducta va porni din portul Constanta si va trece prin Serbia si Muntenegru, inainte de a ajunge in Croatia.
De aici, traseul conductei va continua pana la Trieste (Italia), unde se va conecta la sistemul Trans Alpine Pipeline - TAP, care aprovizioneaza Austria si Germania. O alta bifurcatie va asigura transportul catre Venetia, urmand sa alimenteze rafinariile din nordul Italiei. Compania britanica Hill International a transmis Ministerului Economiei si Comertului (MEC) studiul tehnico-economic pentru conducta petroliera care va tranzita Romania o data cu realizarea proiectului de constructie a oleoductului Constanta - Trieste. Studiul include examinarea parametrilor tehnici, financiari, juridici, comerciali si de mediu, precum si evaluarea capacitatii de transport si a investitiilo