Gheorghe Pop e unul dintre mesterii maramureseni capabili sa te tina in povesti ceasuri intregi. Pentru baciul Pop, timpul are niste masuri si ritmuri oarecum ciudate. Daca-l intrebi ce varsta are, iti raspunde cu un zambet cat toata fata: "Apai, nu-s ase de batran… cu doua luni mai batran ca Ion Iliescu.
Io am implinit acuma, in 6 ianuarie, orele 18, ca atuncea se trecea si ora nasterii, 75 de primaveri." Ce mai conteaza ca pentru cei mai multi muritori ianuarie nu-i luna de primavara?
De 40 de ani, Gheorghe Pop confectioneaza gube de lana si papuci de casa din panura. "Lucrez de cand am fost de 18 ani. Era un evreu aicea, da’ nu m-o vrut invata, ca zicea ca nu da meseria. Apoi, am invatat de la un batran, Dragos Teodor, nu ase mare meserias, care m-o luat de ucenic.
Mi-o zas ca daca am bani, ma invata in sase luni, daca nu, in doi ani. Un an am fost ucenic si pa urma calfa.
Dupa aia, l-am depasit…", povesteste Gheorghe Pop despre inceputurile sale in mestesugul care i-a adus porecla de "Croitorul", fapt atestat si de un tablou care-l reprezinta si pe care, sub imaginea sa de acum cateva decenii, porecla e trecuta cu majuscule si fara ghilimele dupa nume si prenume.
Dupa o inerenta perioada de activitate intr-un relativ anonimat, Gheorghe Pop a devenit un mester cunoscut, astfel incat a ajuns sa confectioneze haine pentru toate formatiile artistice din judet, prezente la "Cantarea Romaniei". O dovada a consacrarii sale o reprezinta si comenzile pe care le-a primit din partea unor personalitati.
Ca orice mester care se respecta, Gheorghe Pop are pareri bine fundamentate despre istorie, sociologie, justitie si politica. Cu o usoara tenta de roman fundamentalist, mesterul sustine necesitatea unirii Romaniei cu Basa