Hotararea Guvernului Romaniei privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei (MJ), aparuta vineri in Monitorul Oficial, da drept de existenta in continuare fostei SIPA (Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie), actualmente Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA).
Oficiali din MJ ne-au declarat insa ca Adrian Nastase a avut viclenia de a construi legea de functionare a acestui serviciu in asa fel incat nici un act normativ sa nu se poata atinge de DGPA fara avizul CSAT, aflat inclusiv sub protectia lui Ion Iliescu la acea vreme. O prima sedinta a CSAT ar putea avea loc in doua saptamani. Pana atunci, DGPA ramane in lege ca si pana in prezent.
Ceea ce nu inseamna ca acest serviciu murdarit in tot felul de scandaluri va ramane neatins.
Istoria neagra a SIPA-DGPA
Istoria zbuciumata a SIPA a inceput in 1997, o data cu crearea acestui organism suspect de catre ministrul Justitiei de atunci, Valeriu Stoica. El a functionat pe baza unui ordin al respectivului ministru pana cand un alt ministru al Justitiei, de data aceasta din PSD, Cristian Diaconescu, a promovat o hotarare de guvern prin care SIPA a devenit DGPA.
E vorba de HG nr.637/2004, prin care DGPA desfasoara activitati de obtinere, verificare, prelucrare, stocare si valorificare a informatiilor in domeniul sigurantei nationale, corespunzatoare Directiei Generale a Penitenciarelor, Regiei Autonome "Multiproduct", unitatilor si intreprinderilor acestora, precum si la instantele judecatoresti, in locurile unde se lucreaza cu informatii clasificate.
O data cu schimbarea denumirii, serviciul de spionaj al Ministerului Justitiei a devenit nu doar legal, ci si mult mai puternic. Astfel, DGPA a obtinut dintr-o data dreptul de a desfasura actiuni operative in sprijinul investigarii si documentarii unor dosare de urmarir